Ga naar de inhoud
28 januari 2019 • Nieuws

Privacyinstanties uit EU hebben sinds invoering avg 95.000 klachten ontvangen

De nationale privacywaakhonden uit de EU-lidstaten hebben sinds de invoering van de algemene verordening gegevensbescherming meer dan 95.000 klachten binnengekregen. Deze klachten komen onder meer van burgers die stellen dat hun rechten op grond van de avg zijn geschonden.

import11-import11-Say_no

De Europese Commissie stelt dat zij trots is op het feit dat de EU ‘de modernste databeschermingsregels ter wereld heeft’ en dat deze regels een ‘wereldwijde standaard aan het worden zijn’. Daarbij wijst de Commissie onder meer op de recente verklaring dat de Japanse privacyregels gelijkwaardig zijn aan die van de EU, wat betekent dat persoonsgegevens zonder nadere eisen tussen de EU en Japan kunnen worden uitgewisseld. De Commissie stelt dat er op internationaal niveau duidelijk sprake is van pogingen om te komen tot een modern databeschermingsregime, iets dat ‘data-uitwisselingen faciliteert en handel ondersteunt’.

De Commissie laat in de vorm van een infographic weten dat er nu in totaal bij alle nationale privacyautoriteiten uit de verschillende EU-lidstaten 95.180 klachten zijn binnengekomen. De meeste klachten gaan over telemarketing, wervende e-mails of videosurveillance. In december liet de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens weten dat het sinds de invoering van de avg al bijna 10.000 privacyklachten heeft ontvangen. De Europese Commissie meldt niet hoe die 95.180 zijn verdeeld over de lidstaten.

Lees verder op Tweakers.net 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.