Ga naar de inhoud
1 december 2020 • Nieuws

Privégegevens miljoenen Braziliaanse coronapatiënten gelekt

De privégegevens van miljoenen Braziliaanse coronapatiënten zijn door een fout op internet gelekt, zo ontdekte de Braziliaanse krant Estadão. Het ging om het burgerservicenummer, adresgegevens, telefoonnummer en eventuele bestaande aandoeningen, zoals diabetes, hartproblemen, kanker en hiv, van zestien miljoen mensen die vermoedelijk of bevestigd met corona besmet zijn geraakt.

security-2168234_1920

In de dataset werden de gegevens van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en verschillende ministers aangetroffen. Het datalek ontstond door een medewerker van een ziekenhuis die een spreadsheet met gebruikersnamen en wachtwoorden op zijn GitHub-pagina had geplaatst. Met de inloggegevens kon er toegang tot twee overheidssystemen worden verkregen met daarin de gegevens van de vermoedelijke en bevestigde coronapatiënten.

Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen toegang tot de data omdat het samen met ministerie van Volksgezondheid aan een project werkt. Na te zijn ingelicht door de krant werden de inloggegevens van de GitHub-pagina verwijderd en in de systemen aangepast. Volgens het ziekenhuis gaat het om een menselijke fout en wordt er een onderzoek naar het datalek ingesteld.

Lees meer op security.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.