Ga naar de inhoud
25 maart 2021 • Nieuws

Privégegevens van mogelijk miljoenen autobezitters gelekt

De privéadressen, telefoonnummers en autogegevens van mogelijk miljoenen Nederlanders zijn in handen gevallen van criminelen. Ze zijn gestolen bij een bedrijf dat autogarages ict-diensten aanbiedt.

import217-Datalek_Illustratie_Banner_1

Dat meldt de NOS vanochtend na eigen onderzoek. Ook RTL Nieuws was dit datalek aan het onderzoeken, en sprak eerder al met meerdere gedupeerden. Naast NAW-gegevens en kentekens gaat het ook om chassisnummers, mailadressen, telefoonnummers en geboortedata.

Lek zat bij ict-bedrijf

De gegevens werden te koop aangeboden op een populair hackersforum. Het lek zat bij het bedrijf RDC, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan RTL Nieuws.

Dit bedrijf biedt garages bijvoorbeeld de mogelijkheid om klanten automatisch te mailen als het tijd is voor een APK-keuring. Met dergelijke data kan men bijvoorbeeld precies zien waar dure auto’s staan.

‘7,3 miljoen personen’

Het exacte aantal mensen dat door het lek is getroffen, is niet bekend. Het gaat volgens de hacker die de gegevens te koop aanbiedt om herleidbare gegevens van 7,3 miljoen personen, maar dezelfde mensen kunnen meerdere keren in het datalek voorkomen. Het e-mailadres zou in 2,5 miljoen gevallen aanwezig zijn.

De data werden aangeboden op een hackersforum, waar RTL Nieuws ook onderzoek naar deed.

Deels verouderde informatie

RTL Nieuws nam contact op met meerdere personen die in de database voorkwamen. Uit die gesprekken bleek dat de data vaak verouderd waren, maar wel klopten. Mensen waren al verhuisd, hadden de auto al verkocht of de auto stond op de naam van een partner. Alle gedupeerden die wij konden spreken, stonden voor een raadsel als het ging om de vraag waar de data vandaan kwamen.

Nu blijken de data dus van het bedrijf RDC vandaan te komen. Hoe de data precies zijn gestolen, is een raadsel. Nadat de NOS het bedrijf had ingelicht dat data te koop werden aangeboden, startte het een onderzoek en herkende het de buitgemaakte data. “We weten nog niet precies wat er gebeurd is. Het onderzoek is nog in volle gang. We maken vandaag samen met de Bovag een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens”, laat een woordvoerder van RDC weten aan RTL Nieuws.

RTL Nieuws en de NOS hebben een deel van de data bestudeerd en gezien dat verschillende prominenten in de dataset zijn te vinden, onder wie een fractieleider in de Tweede Kamer, maar ook bekende personen uit de zakelijke wereld.

Persoonsgerichte aanvallen worden hierdoor ook makkelijker, aldus beveiligingsonderzoeker John Fokker van McAfee hierover tegen de NOS: “Je weet nu waar ze wonen en in welke auto ze rijden”.

Lees meer op rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.