Ga naar de inhoud
27 januari 2022 • Nieuws

Rechtbank Rotterdam vernietigt boete voor energieleverancier

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in 2020 ten onrechte een boete opgelegd aan een energieleverancier. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 20 januari 2022.

rechtszaak-scaled

De ACM had de energieleverancier een boete van 1.250.000 euro opgelegd omdat het bedrijf energiecontracten met een te hoge opzegvergoeding aanbood aan consumenten die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De ACM vond dat ZZP-ers of andere kleine ondernemers recht hebben op consumentenbescherming als zij energie geleverd krijgen op hun woonadres en de energie overwegend gebruiken voor privédoeleinden.

De Rechtbank Rotterdam oordeelt echter dat de ACM niet bevoegd was om bij overtreding van die norm een boete op te leggen. Volgens de rechtbank blijkt uit de wet niet duidelijk dat de ACM een onderscheid mag maken tussen kleinzakelijke verbruikers en consumenten. Daarom heeft de rechtbank de boete van 1.250.000 euro vernietigd.

De vernietiging van de boete betekent niet dat consumenten niet meer beschermd worden. Energieleveranciers mogen immers nog steeds alleen een redelijke opzegvergoeding vragen bij tussentijdse beëindiging van een energiecontract.  De ACM bekijkt wat de uitspraak precies betekent voor consumenten waaronder ZZP-ers en andere kleine ondernemers.

De ACM besluit vóór 4 maart 2022 of zij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Bron: acm.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.