Ga naar de inhoud
7 juli 2020 • Nieuws

Rechter geeft ACM gelijk rond maximumtarief gespreksafgifte KPN

De rechtbank Rotterdam heeft uitspraak gedaan in het beroep van KPN in de zaak rond tarieven die KPN rekende voor het doorzetten van telefoongesprekken naar andere telecomaanbieders. KPN rekende voor een aantal andere telecomaanbieders een toeslag voor gespreksafgifte; het doorzetten van gesprekken van die aanbieder naar een eindgebruiker van KPN mobiel. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) oordeelde dat KPN zich diende te houden aan het maximumtarief dat hiervoor geldt en heeft daarom een last onder dwangsom opgelegd. De rechtbank Rotterdam heeft de ACM in het gelijk gesteld. Dat betekent dat de last onder dwangsom terecht aan KPN was opgelegd.

header_1

Waar gaat de zaak over

KPN rekende voor een aantal andere telecomaanbieders een toeslag voor gespreksafgifte; het doorzetten van gesprekken van die aanbieder naar een eindgebruiker van KPN mobiel. De ACM ziet toe op maximumtarieven voor zowel vaste als mobiele gespreksafgifte. KPN is van mening dat zij gerechtigd was om, bovenop dit maximumtarief, een toeslag in rekening te brengen. De rechtbank Rotterdam stelt dat het tariefplafond van toepassing is op de specifieke dienst van KPN.

Marktanalysebesluit

De ACM houdt toezicht op de regels voor mobiele gespreksafgifte. De tariefplafonds hiervoor, zorgen ervoor dat consumenten niet te veel betalen wanneer zij doorverbonden worden door telefonieaanbieders.

In 2017 publiceerde de ACM het Marktanalysebesluit vaste en mobiele gespreksafgifte. In dit besluit worden onder andere de maximumtarieven vastgesteld die telecomaanbieders elkaar in rekening mogen brengen voor het doorzetten van gesprekken naar elkaars gebruikers. De telefoonaanbieder van de persoon die wordt gebeld, vraagt voor het gebruik van zijn netwerk een vergoeding aan de aanbieder van de bellende kant, het gespreksafgiftetarief. De beller kan niet kiezen door welke aanbieder zijn gesprek wordt afgewikkeld. Iedere aanbieder van deze dienst heeft dus een monopolie op zijn eigen netwerk. Zonder regulering kunnen de tarieven voor gespreksafgifte daardoor te hoog worden. Daarom stelt de ACM de maximumtarieven voor zowel vaste als mobiele aanbieders vast.

Lees meer op executive-people.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.