Ga naar de inhoud
10 september 2019 • Nieuws

Rechter: NS mag persoonsgegevens van reizigers verzamelen

De NS mag persoonsgegevens van reizigers verzamelen, zowel bij een niet-persoonlijke OV-chipkaart als voordeelurenabonnement, zo heeft de rechtbank Arnhem bepaald. De rechter deed uitspraak in een rechtszaak die door privacy-activist Michiel Jonker tegen de Autoriteit Persoonsgegevens was aangespannen. Vorige week werd al duidelijk dat Jonker de zaak had verloren, maar vandaag is het vonnis online gekomen.

import266-train_track

De zaak ging over drie verwerkingen van persoonsgegevens door de NS sinds de invoering van de OV-chipkaart. Namelijk het verwerken van gegevens van reizigers met een voordeelurenabonnement, van reizigers met een niet-persoonlijke OV-chipkaart en het geld teruggeven bij een vertraging. Volgens Jonker maakt de NS met deze verwerkingen inbreuk op zijn privacy en zou de vervoerder de gegevens niet hoeven te verzamelen voor het aanbieden van de dienstverlening.

De rechter stelt dat de NS in alle drie de gevallen een wettelijke grondslag heeft om de gegevens te verzamelen en verwerken en dat dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst tussen de NS en de reiziger. Zonder deze gegevens is niet te controleren of het abonnementsgeld is betaald, of op de juiste wijze is in- en uitgecheckt, of de juiste reissom is betaald en of er sprake is van misbruik of fraude.

Jonker stelde dat in het geval van een niet-persoonlijke OV-chipkaart het onevenredig bezwarend is om die elke keer met voldoende muntgeld op te laden. Via de NS-balie kan de kaart met biljetten worden opgewaardeerd, maar hiervoor moet 0,50 euro worden betaald. Tevens liet Jonker weten dat het aan de hand van de geregistreerde reisbewegingen en met behulp van profileringstechnieken mogelijk is om de identiteit van reizigers met een niet-persoonlijke OV-chipkaart te achterhalen.

Lees verder op Security.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.