Ga naar de inhoud
22 augustus 2019 • Nieuws

Rechtszaak tegen toezichthouder over anonieme OV-chipkaart

Worden treinreizigers die met een anonieme OV-chipkaart reizen door de NS gediscrimineerd en is de anonieme OV-chipkaart wel anoniem? Dat zijn twee vragen waar de Rechtbank Gelderland zich volgende week dinsdag 20 augustus over zal buigen.

import266-train_track

De vragen staan centraal in een rechtszaak over de anonieme OV-chipkaart die treinreiziger Michiel Jonker heeft aangespannen tegen de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens Jonker discrimineert de NS treinreizigers die met een anonieme OV-chipkaart reizen, aangezien die hun voordeelurenkorting verliezen en zo onder druk worden gezet om hun privacy op te geven als ze wel met korting willen reizen.

Daarnaast is de anonieme OV-chipkaart niet anoniem, zo stelt Jonker. Het saldo wordt namelijk niet op de kaart geladen, zoals aan treinreizigers werd gecommuniceerd, maar overgemaakt naar de back-office van het bedrijf Translink Systems (TLS), dat in opdracht van NS betalingen afhandelt. Elke keer dat iemand met een anonieme kaart in- of uitcheckt of saldo laadt, wordt het tijdstip en de locatie van de anonieme kaart geregistreerd.

Jonker riep de Autoriteit Persoonsgegevens op om hier tegen te handhaven, aangezien de NS op deze manier de privacy van reizigers zou schenden, maar de toezichthouder weigerde in eerste instantie om een onderzoek in te stellen. In 2016 gaf de Rechtbank Gelderland Jonker deels gelijk en gelaste dat de AP de zaak alsnog serieus moest onderzoeken, maar verplichtte de Autoriteit Persoonsgegevens nog niet om handhavend op te treden. Zowel de toezichthouder als Jonker gingen in hoger beroep bij de Raad van State. Die oordeelde een jaar later dat de Autoriteit Persoonsgegevens de NS niet uitgebreid hoeft te onderzoeken.

Lees verder op Security.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.