Streep door Privacy Shield

De Europese Commissie is al maanden in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over nieuwe afspraken. Die zijn nodig omdat het Europees Hof van Justitie in juli een streep heeft gezet door het zogenoemde Privacy Shield, de regeling voor het doorgeven van persoonsgegevens van de EU naar de VS.

Onder het Privacy Shield mochten Amerikaanse bedrijven de persoonlijke gegevens van Europese gebruikers verwerken in de VS. Maar, zo oordeelde het Hof, Europese burgers hebben geen kans om naar de rechter te stappen bij privacyschendingen door bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid.

Ook hebben veiligheidsdiensten te ruime toegang tot deze data. De zaak begon door een initiatief van de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems, die een klacht indiende over de verwerking van zijn persoonsgegevens door Facebook in de VS.

Maar voorlopig zullen we het met Privacy Shield moeten doen, zegt Wiewiorowski. “Ik verwacht geen nieuwe oplossing binnen een tijdsbestek van weken, en waarschijnlijk niet eens maanden”, zegt hij tegen Reuters. De belangrijkste reden voor de vertraging is het aantreden van de regering-Biden, die waarschijnlijk andere prioriteiten heeft.

Ondertussen werkt de EU wel alvast aan voorstellen voor betere databescherming. Die moeten voorkomen dat persoonsgegevens van Europeanen via internetbedrijven in verkeerde handen vallen buiten Europa.

Lees meer op rtlnieuws.nl