Ga naar de inhoud
5 augustus 2019 • Nieuws

SCA blijft hoofdpijndossier

SCA staat voor sterke klantauthenticatie. Het is niet alleen een mondvol, het blijft ook echt een Europees hoofdpijndossier. Vanaf 14 september moet volgens de PSD2 in heel Europa elke online betaling gebruikmaken van sterke klantauthenticatie (SCA). Oftewel een combinatie van iets wat je hebt, wat je weet of wat je bent.

import515-Dollarphotoclub_84024972_website4

Binnen Europa verschillen de landen echter sterk van mening of iedereen daar wel klaar voor is. Winkeliers moeten straks namelijk de systemen aanzetten en ze vrezen met grote vreze dat hun omzet hierdoor zal dalen aangezien hun klanten er nog niet bekend mee zijn.

Landen als Nederland – waar SCA vaker wordt gebruikt – vrezen de overgang minder dan landen waar SCA niet de norm is. Het Nederlandse iDEAL voldoet namelijk al aan de eisen, maar aan de andere kant is ook hier de creditcard niet SCA-proof. Sterker nog, momenteel gaat slechts een fractie van de creditcardbetalingen via SCA. In landen waar de creditcard het populairste online betaalmiddel is, zal de klap echter een stuk groter zijn als SCA per 14 september verplicht is.

Europese lappendeken

De oproep van Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe (de koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is) om de SCA-verplichting uit te stellen, heeft gehoor gekregen. Het lijkt er nu op dat de lidstaten de keuze krijgen om, na het presenteren van een gedegen uitrolplan, uitstel kunnen krijgen. Dit klinkt mooi, maar heeft ook de onwenselijke consequentie dat we weer een Europese lappendeken van lokaal divers toezicht krijgen. Als gevolg moeten webwinkels die meerdere landen bedienen dus continu hun systemen aanpassen. Dit kost tijd en geld.

Lees verder op Thuiswinkel.org


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.