Ga naar de inhoud
27 maart 2019 • Nieuws

Standaard-apps op Android-telefoons hamsteren persoonsgegevens

Apps in Android-telefoons verzamelen en versturen op grote schaal persoonsgegevens, zonder dat de bezitter dan kan verhinderen. Een gebruiker kan weliswaar beperkingen instellen op apps, door bijvoorbeeld toegang tot foto’s of adresboek te weigeren. Bij veel standaard geïnstalleerde apps kan dit niet, schrijven onderzoekers van Imdea Networks Institute in Madrid. De beperkingen die de gebruiker instelt, worden omzeild.

import125-ISS_6117_01531_website

Imdea is een onderzoeksinstelling die is gelieerd aan de Carlos III Universiteit in Madrid. Aan het onderzoek is meegewerkt door Stoney Brook University in New York en International Computer Science Institute (ICSI) van UC Berkeley. ICSI ontwikkelt en beheert de Android-app Lumen, die het volledige dataverkeer van een smartphone kan analyserent.

Analyse van Android telefoons

In dit onderzoek is de Lumen-app gebruikt om vooraf geïnstalleerde apps te monitoren. In een jaar tijd heeft de Lumen app data verzameld over 82.000 vooraf geïnstalleerde apps op meer dan 1.700 apparaten van 214 fabrikanten. De lijst Android-merken loopt van marktleider Samsung tot hele kleine.

Er bestaat een complex ecosysteem van fabrikanten, mobiele operators, app-ontwikkelaars en providers, met een breed netwerk van onderlinge relaties. Hierin zitten gespecialiseerde aanbieders op het gebied van gebruikersmonitoring en -tracking en op het gebied van internetreclame. Veel van de vooraf geïnstalleerde apps geven toegang tot privacygevoelige gegevens en bronnen, zonder dat de gemiddelde gebruiker op de hoogte is van hun aanwezigheid of deze kan verwijderen.

Lees verder op Telecompaper.com


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.