Ga naar de inhoud
9 april 2020 • Nieuws

Take one for the team: privacy in ruil voor volksgezondheid

Gisterenavond gaf onze premier te kennen dat er mogelijk met een app gemonitord gaat worden hoe het corona virus zich binnen ons land verspreidt. Informatie over locatie, beweging en ontmoetingen tussen personen kunnen ons een beter inzicht geven in het verloop van het virus en de bestrijding ervan.

Als dit ervoor kan zorgen dat wij ons normale leven sneller kunnen oppakken. Of dat wij beter in staat zijn de ouderen en zwakkeren onder ons te beschermen? Moeten wij dan niet tijdelijk ons recht op privacy opgeven? En hoever mag de overheid gaan?

corona

De Bluetooth traceer app

De variant waarover nu wordt gespeculeerd is de Bluetooth traceer app. De app houdt via Bluetooth bij met welke mensen jij allemaal in contact bent geweest. Dat wil zeggen dat wanneer je in de buurt komt van een andere app gebruiker,  die ontmoeting lokaal op je telefoon wordt opgeslagen. Indien je besmet raakt met het corona-virus, dan kun je dit in de corona-app aangeven. De mensen met wie je in contact bent geweest, krijgen dan vervolgens een melding.

Een privacy-vriendelijke corona-app

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft naar aanleiding van het crisisberaad gisteren te kennen gegeven dat zulke apps alleen ‘kunnen’ als de privacy geborgd is. “Anonimiteit is bij zo’n app het kernwoord.”

Aan de ene kant zijn er IT-specialisten die van mening zijn dat er genoeg privacy waarborgen getroffen kunnen worden. Aan de andere kant worden er vraagtekens geplaatst bij de mate van anonimiteit. Anoniem onder de AVG betekent namelijk onomkeerbaar. Is het niet toch mogelijk om te achterhalen welke personen het betreft?

Anoniem?

De Trace Together app uit Singapore is een Bluetooth traceer app. Anders dan in Nederland worden in Singapore veel mensen getest. Gebruikers van de app worden naar aanleiding van een positieve uitslag door de overheid verzocht hun ontmoetingsdata te uploaden. Die gegevens (de opgeslagen ID’s) worden vervolgens door de overheid ontsleuteld om zo een overzicht te krijgen van de mobiele nummers van de mensen die in de buurt van de besmette gebruiker zijn geweest. Die mensen ontvangen vervolgens een waarschuwing.

Stoplichtmodel

In China gaat men een stapje verder. In de verplichte gezondheidsapp AliPay Health Code wordt aan de hand van een stoplichtmodel bepaald wat je nog mag. De app werkt met gezondheidsgegevens die de burger zelf invoert en de (locatie)data die de Chinese overheid bijhoudt. Denk hier ook aan camerabeelden die werken op gezichtsherkenning. Bij het vermoeden van een besmetting wordt het stoplicht rood en moet je in quarantaine.  De status van de gezondheidsapp wordt gecheckt bij het betreden van een publieke ruimte. Ook in Moskou maakt men gebruik van soortgelijke app.

In China beschikt de app ook over een “reportInfoAndLocationToPolice” functie. De app verstuurt informatie over de burger naar de lokale politie, zodat die kan optreden bij overtreding van de quarantaine.

One for the team?

In andere werelddelen zien we privacy verontrustende apps voorbij komen in de strijd tegen het virus. In Europa wil men een privacy-vriendelijke corona-app ontwikkelen. Maar hoe haalbaar is dit? De corona-app werkt bovendien alleen als een groot deel van de bevolking eraan meedoet. In Europa wordt het gebruik van de app vrijwillig.

Critici vinden het gevaarlijk om dit soort data door de overheid te laten verzamelen. De garantie dat de data in de toekomst niet toch voor andere doeleinden gebruikt gaat worden, is er niet. Wordt alles na afloop van deze corona-crisis ook daadwerkelijk weer gewist? Aan de andere kant delen vele van ons Nederlanders op vrijwillige en dagelijkse basis veel persoonlijke informatie met Amerikaanse datagiganten, denk aan Google maps of sociale media. Waarom niet met de overheid ter voorkoming, bestrijding en genezing van dit virus?

De komende tijd zal duidelijk gaan worden hoeveel mensen bereid zijn hun recht op privacy tijdelijk op te opgeven voor het volksbelang – voor zover dat nodig is – maar ook hoever de overheid wil gaan!

Geïnteresseerd in hulp bij privacy binnen jouw organisatie? Bekijk hier onze diensten.


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.