Ga naar de inhoud
18 september 2023 • Nieuws

TikTok krijgt boete van 345 miljoen vanwege schenden privacy kinderen

De Ierse Data Protection Commission (DPC) legt TikTok een boete op van 345 miljoen euro voor het onvoldoende beschermen van de privacy van kinderen.

tiktok-5064078_1920

TikTok krijgt de boete opgelegd vanwege drie overtredingen van de AVG, de algemene verordening gegevensbescherming. De video’s die kinderen op het platform plaatsen, stonden standaard op ‘publiek’, waardoor de video’s voor iedereen zichtbaar waren. Ook de zogenoemde ‘family pairing’ was volgens de autoriteit slecht ingericht. Ook anderen dan de ouders/verzorgers konden hun account koppelen aan die van een kind.

Gevolgen 

De derde overtreding is dat TikTok geen duidelijke informatie gaf aan kinderen over de instellingen van hun account. Hierdoor wisten zij bijvoorbeeld niet wat de gevolgen waren van de standaardinstelling ‘publiek’ bij video’s.

Nederlands onderzoek 

De DPC startte een onderzoek mede op officieel verzoek van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die zelf onderzoek deed naar TikTok en de onderzoeksresultaten in 2021 overdroeg aan de DPC.

“Deze zaak laat zien hoe de privacytoezichthouders in Europa samen een vuist maken tegen grote techbedrijven die de privacy schenden”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in een persbericht. “Ook wanneer die bedrijven tijdens een onderzoek een hoofdkantoor openen in een ander Europees land.”

TikTok laat weten het niet eens te zijn met de boete en met name de hoogte van het bedrag. “De kritiek van de DPC is gericht op functies en instellingen die drie jaar geleden al van kracht waren, en die we hebben aangepast lang voordat het onderzoek was begonnen, zoals het standaard instellen van alle accounts onder de zestien jaar op privé”, reageert een woordvoerder via e-mail. Het socialemediabedrijf beraadt zich nog op eventuele vervolgstappen, zoals een hoger beroep tegen de geldstraf.

Eerdere boetes

Het is niet de eerste boete die het bedrijf krijgt. Zo legde AP hen in juli 2021 een boete van 750 duizend euro omdat de privacyverklaring niet in het Nederlandse te lezen was.

In april dit jaar legde de Britse waakhond voor persoonsgegevens het bedrijf al een boete op van 12,7 miljoen pond. De reden hiervoor was het illegaal verwerken van de gegevens van 1,4 miljoen kinderen onder de dertien jaar die het platform gebruikten zonder ouderlijke toestemming.

Bron: rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.