Ga naar de inhoud
23 juli 2021 • Nieuws

TikTok krijgt boete van 750.000 euro om schenden privacy Nederlandse kinderen

Socialmediabedrijf TikTok moet een boete van 750.000 euro betalen vanwege het schenden van de privacy van jonge kinderen. Het is een van de hoogste boetes ooit van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

tiktok-5064078_1920

Het bedrijf is in bezwaar gegaan tegen de boete, meldt de toezichthouder. Het bedrijf wil dit ontkennen noch bevestigen. “We geven geen commentaar op lopende juridische procedures”, mailt een woordvoerder aan RTL Z.

De razend populaire videoapp krijgt de boete omdat het gebruikers die de app installeerden alleen een Engelstalige privacyverklaring aanbood. Dat mag niet, oordeelt de AP.

Onvoldoende uitleg

Bedrijven moeten hun gebruikers volgens privacywet AVG namelijk altijd duidelijk informeren wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. Omdat van jonge kinderen niet verwacht kan worden dat zij Engels kunnen lezen en begrijpen, heeft TikTok ‘onvoldoende’ uitgelegd hoe ‘het persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt’.

Toezichthouder AP heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de app, die eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance. Dat was naar aanleiding van zorgen over de privacy van kinderen, de belangrijkste doelgroep van de app. Omdat kinderen minder nadenken over wat ze allemaal delen online en wat er vervolgens mee gebeurt, zijn zij extra beschermd in de privacywet.

Het bedrijf heeft sinds juli 2020 een kortere en meer toegankelijkere versie van het privacybeleid van het bedrijf, aldus woordvoerder. Deze “is door de Autoriteit Persoonsgegevens geaccepteerd als de oplossing van deze kwestie”, mailt zij.

Net niet de hoogste boete ooit

De boete van de AP is een van de hoogste ooit die is uitgedeeld sinds de invoering van de Europese privacywet AVG. Alleen de boete van 830.000 euro voor kredietregistratiebureau BKR, iets meer dan een jaar geleden, was hoger.

De boete van de AP is een welkome steun in de rug voor de Consumentenbond. Die heeft, samen met Stichting Take Back Your Privacy, een miljardenclaim ingediend bij ByteDance. De organisaties eisen 1000 euro schadevergoeding per Nederlands kind dat op het platform zit of heeft gezeten.

Verbeteringen TikTok

Naar aanleiding van het onderzoek van de AP heeft TikTok zelf al maatregelen genomen, liet het bedrijf onlangs al weten. Via het eigen account en de zogeheten Family Pairing-functie kunnen ouders de privacyinstellingen van hun kinderen beheren.

Toch blijven er mazen zitten in de instellingen van de app, constateert de AP. Als kinderen een account aanmaken, is het nog steeds mogelijk om een hogere leeftijd in te vullen en daarmee de strengere regels te omzeilen, blijkt uit het onderzoek van de AP.

Ierse waakhond aan zet

Wat er met deze constatering gebeurt, is de vraag. De AP heeft de uitkomsten van het onderzoek overgedragen aan de Ierse privacywaakhond. Daar heeft TikTok inmiddels het Europese hoofdkantoor gevestigd, en dus wordt het onderzoek daar verder uitgevoerd.

Lees meer op rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.