Toegang tot klantgegevens in de CER CAR registers opgeschort

Nu de verbruiksgegevens van de consument en de einde contractdatum niet kunnen worden opgevraagd in de precontractuele fase, kunnen energieaanbieders alleen nog op de volgende manier(en) een aanbod op maat doen.
- De verbruiksgegevens worden opgevraagd bij de Eindverbruiker;
- Als de Eindverbruiker deze niet paraat heeft, loont het wellicht om hem te vragen zijn jaarrekening erbij te pakken;
- Indien beide opties niet mogelijk zijn, kunt u overgaan tot het maken van een schatting. Vergeet dan ook niet duidelijk te vermelden dat het aanbod gebaseerd is op geschatte jaarkosten.
Tweede probleem is dat nu op een andere manier gekeken moet worden of en wanneer een switch gemaakt kan worden, de einde contract datum kan niet meer worden geraadpleegd. De Eindverbruiker moet hierover goed worden voorgelicht.
Directe aanleiding voor het besluit van de netbeheerders ligt in een recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Hier wordt eigenlijk gesteld dat de netbeheerders geen grondslag hebben om klantgegevens te delen met energieaanbieders voor het doen van een aanbod op maat. Zonder grondslag is het delen van de gegevens onwettig. Een grondslag is bijvoorbeeld toestemming, maar ook uitvoering van een overeenkomst of een wettelijke plicht. Vanuit de wet is het opvragen van gegevens volgens de AP niet verplicht, de consument gaat geen contract aan met de netbeheerder en er is ook geen toestemming voor de netbeheerder om gegevens te delen met energiemaatschappijen. Partijen kijken nu of er een wettelijk haakje kan worden opgenomen in de nieuwe Energiewet. Hierover zijn partijen in gesprek gegaan met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, maar die lijken (zijn) niet van plan zich hier op korte termijn over te buigen.
Een tweede mogelijkheid zou zijn om toestemming te hanteren als grondslag. Als de consument de netbeheerder toestemming geeft om zijn gegevens te delen met de energieleverancier voor het doen van een aanbod op maat, voldoet men ook aan de AVG. De leverancier zou die toestemming dan moeten uitvragen voor de netbeheerder en zichzelf. Dat is niet nieuw, dat gebeurt al bij cookies op een website waar een site eigenaar ook toestemming kan vragen voor cookies van derden. De netbeheerders zijn hierover in gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens en naar verluidt zijn ze positief over een redelijke uitwerking. Die uitwerking is nu echter nog helemaal niet definitief.
DMCC houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen in dit dossier.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.