Ga naar de inhoud
24 december 2019 • Nieuws

Toezichthouder gaat te ver met uitleg privacywet

De Autoriteit Persoonsgegevens is te streng tegen bedrijven die persoonlijke data verzamelen, vinden juristen en datahandelaren. Autoriteit vindt ‘zuiver commerciële belangen’ en ‘winstmaximalisatie’ geen reden om persoonsgegevens te verwerken. Dat zou in strijd zijn met recente uitspraken van het Europees Hof en standpunt van Europese toezichthouder.

import684-data_privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt zich te streng op tegen bedrijven die persoonlijke data van klanten verzamelen voor commerciële doeleinden. Dat stellen juristen en datahandelaren. ‘Het leidt ertoe dat ook bedrijven die zich verantwoordelijk willen gedragen straks nauwelijks nog zaken kunnen doen’, zegt Axel Arnbak, advocaat bij De Brauw.

Persoonsgegevens spelen een steeds grotere rol bij bedrijven. Banken proberen bijvoorbeeld betaalgegevens te gebruiken om hun klanten ook andere diensten aan te bieden. Ook is er een grote markt ontstaan van datahandelaren die persoonsgegevens verzamelen, profielen maken en deze weer aan andere bedrijven verkopen.

Vorige maand stelde toezichthouder AP echter dat ‘zuiver commerciële belangen’ en ‘winstmaximalisatie’ geen reden zijn om persoonsgegevens te mogen verwerken. Ten onrechte, stellen twee privacyjuristen van de Universiteit Leiden dinsdag op de opiniepagina van het FD.

Lees verder op FD.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.