De procureur-generaal van de staat Washington heeft Uber aangeklaagd op basis van het schenden van een wet die consumenten beschermt en een wet die bedrijven verplicht om beveiligingslekken te melden. Deze laatste wet uit de staat Washington schrijft voor dat een melding moet plaatsvinden binnen 45 dagen als er minstens 500 inwoners zijn getroffen. Dat gebeurde echter pas op 21 november, 371 dagen nadat de diefstal werd ontdekt.

Getuige de aanklacht vordert de staat 2000 dollar per overtreding, wat volgens de aanklager kan leiden tot een schadevergoeding die kan oplopen tot miljoenen dollars; het zou gaan om ‘duizenden overtredingen’. Er zijn minstens 10.888 mensen uit de staat Washington wiens namen en rijbewijsnummers zijn buitgemaakt. Als die vordering van 2000 dollar ziet op een overtreding jegens elke getroffen persoon, kan het totale gevorderde bedrag oplopen tot boven de 20 miljoen dollar.

Op 21 november maakte Uber bekend dat er in 2016 sprake van was van een grote datadiefstal. Hackers hebben toen namen, e-mailadressen en mobiele telefoonnummers van 57 miljoen gebruikers buitgemaakt. Ook werden de namen en rijbewijsnummers van 600.000 chauffeurs in de VS gedownload. Directeur Dara Khosrowshahi gaf toe dat Uber dit feit in 2016 niet wereldkundig heeft gemaakt, maar hij zei niets over de bewering dat Uber de hackers zou hebben betaald om de datadiefstal stil te houden.

Bron: Tweakers.net