De uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, dat aankomende studenten een goed beeld moet geven over hoe huidige studenten denken over de opleiding, zijn dit jaar onbetrouwbaar. Daarom besloten de hogescholen om dit jaar verder niet mee te werken aan deze enquête. Stichting HBO-i, de koepelorganisatie voor ICT-studies in het hbo, steunt dit besluit.
‘Uitslag studentenenquête onbruikbaar door AVG en programmeerfouten’

De Nationale Studenten Enquête wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Studiekeuze123 en uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos (voorheen GfK). Ruim 270.000 hbo- en wo-studenten geven hierin hun oordeel over hun opleiding en instelling. De resultaten wordt door Studiekeuze123 en verschillende andere studiekeuzepartijen gebruikt voor studiekeuzevoorlichting. Universiteiten en hogescholen gebruiken de resultaten voor het verbeteren van hun onderwijs.
Maar de uitvoering van de enquête van Studiekeuze 123 vertoont dit jaar ernstige tekortkomingen, stelt Vereniging Hogescholen vast. Zowel studenten als hogescholen klagen over moeilijkheden met het invullen van de vragenlijsten, waardoor de respons bij verschillende studierichtingen sterk afwijkt ten opzichte van vorige jaren.
Verstrekkende gevolgen AVG
Stichting HBO-i is het eens met de beslissing om dit jaar niet meer mee te werken aan de Nationale Studenten Enquête. Voorzitter Frens Vonken: “De uitkomsten zijn onbruikbaar. Erg jammer dat de afname niet goed is verlopen. Jammer dat we de resultaten niet krijgen. En jammer dat de energie die de studenten er in stopten tevergeefs blijkt.”
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.