Ga naar de inhoud
27 maart 2019 • Nieuws

Veel health-apps delen persoonsgegevens met techbedrijven

Veel populaire gezondheidsapps delen gegevens met bedrijven en organisaties waarvan sommige niets met de gezondheidszorg te maken hebben. Dat blijkt uit een in the British Medical Journal gepubliceerd onderzoek.

import658-sportschool

Volgens onderzoeksleider Quinn Grundy van de Universiteit van Toronto gaat het om ‘een beschamende inbreuk op de privacy’ van gebruikers.

Het team van Grundy onderzocht 24 goed beoordeelde medicatie-apps voor Android in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Deze apps delen informatie over het toedienen of het gebruik van medicijnen met de gebruiker.

Verjaardag gebruiker

Uit het onderzoek bleek echter ook dat 19 van de 24 apps informatie delen met derde partijen. Het gaat hierbij onder meer om gegevens als het Android ID, de verjaardag van de gebruiker, het mailadres en de precieze locatie. 19 van de 24 apps delen deze gegevens, aldus de onderzoekers in The BMJ.

In totaal ging het om 55 bedrijven, waaronder softwareontwikkelaars en serviceproviders. Veel van deze bedrijven zijn actief in het verzamelen van gebruiksgegevens voor analyses of advertenties. De serviceproviders boden ook de mogelijkheid om gebruikersgegevens te delen met 216 andere bedrijven. Hieronder waren enkele niet bij name genoemde multinationale technologiebedrijven, telecommunicatiebedrijven en financiële instellingen.

Lees verder op Zorgvisie.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.