Ga naar de inhoud
17 januari 2019 • Nieuws

Veel kritiek na groot datalek Duitse politici

De Duitse oppositie eist opheldering over wie wanneer weet had van de hack die de persoonlijke gegevens van honderden politici op straat gooide. Vooral het Duitse federale kantoor voor IT-beveiliging krijgt kritiek.

import243-Datalek_Illustratie_Sheila_Datalek_Illustratie20kopie

Op 1 december 2018 plaatse een anoniem account, genaamd ‘G0d’, een digitale adventskalender op Twitter. Elke dag ging één luikje open. Daarin verscheen telkens een nieuwe link naar persoonlijke informatie van bekende Duitsers. Het begon met de gegevens van journalisten, YouTubers en tv-figuren, waaronder de komiek Jan Böhmermann.

Honderden politici getroffen

De climax volgde vlak voor Kerstmis met het openbaar maken van de woonadressen, e-mailadressen en de mobiele telefoonnummers van honderden parlementsleden en lokale politici. Van de CDU van Angela Merkel werden 410 politici getroffen, van coalitiepartner SPD 230. Die Linke zag de gegevens van 91 politici op het net gezwierd, liberale FDP 28. Van de bondskanselier zelf werden onder meer een faxnummer, een e-mailadres en verschillende brieven op straat gegooid, maar geen politiek gevoelige informatie.Van andere slachtoffers werden ook de identiteitskaart- en kredietkaartgegevens verspreid.

Lees verder op executive-people.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.