Ga naar de inhoud
1 april 2019 • Nieuws

’Veiligheid samenleving boven privacy gevangenen’

Veiligheid van de samenleving moet veel duidelijker boven vrijheid en privacy van gevangenen komen te staan. Dat belooft minister Dekker (Rechtsbescherming), nu uit onderzoeksrapporten blijkt dat de verkrachter en moordenaar van Anne Faber, Michael P., te veel vrijheid en privileges had. „Dan zitten ze maar wat langer vast”, zegt de bewindsman.

import96-Dollarphotoclub_65288472_website

De vernietigende rapporten over het gevangenschap van Michael P. zorgen voor een schok in politiek Den Haag. Dekker concludeert dat het gruwelijk mis is gegaan en dat hij direct moet ingrijpen om nieuwe slachtoffers te voorkomen.

Voordat de rapporten verschenen, ging de minister langs bij de familie van Anne Faber. Gevraagd naar hoe dat gesprek ging, maakte de bewindsman een aangeslagen indruk. „We moeten hier lessen uit leren, al kunnen we dit met geen maatregel ongedaan maken.” Een van die lessen is dat gevangenen wat hem betreft niks meer te zeggen mogen hebben over welke informatie over hen wordt gedeeld. Instellingen krijgen per direct instructies over welke informatie gedeeld moet worden. Bovendien moet tbs vaker worden opgelegd, door rechters erop te wijzen dat dat kan zonder uitgebreid onderzoek. P. ontliep tbs door onderzoek te weigeren. Dat gebeurt inmiddels al.

Rapport

Als gevangenen dan toch buiten de gevangenismuren mogen werken aan hun terugkeer in de samenleving, moet er veel beter worden gekeken naar risico’s, aldus de minister. Die moeten zwaarder meetellen en gevangenen krijgen pas meer vrijheid als er een uitgebreid rapport is opgesteld. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is daar inmiddels mee begonnen.

Lees verder op Telegraaf.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.