Telecombedrijven reageren teleurgesteld. In de sector is afgelopen maanden hard gewerkt aan een gedragscode voor telecomkredieten, waardoor ze vrijstelling zouden kunnen krijgen van de strengere regelgeving. Maar volgens Dijsselbloem is het de sector niet gelukt een gedragscode voor te stellen die zowel voldoet aan de Europese regels voor consumentenkrediet als aan de mededingingswet.

De Hoge Raad bepaalde overigens al in 2014 dat de verkoop van telefoons op krediet onder de Wet op het financieel toezicht valt. Maar sindsdien is sprake van een “gedoogsituatie”. Daaraan zal wat de minister betreft binnen” redelijke termijn” een einde komen.

Hoop is nog altijd op gedragscode

De telecombedrijven geven de moed nog niet op. Ze zien nog steeds kansen om de gedragscode in te kunnen voeren en dringen erop aan dat Dijsselbloem nogmaals naar de juridische mogelijkheden kijkt.

Belangrijk voor de sector is dat de voorgestelde gedragscode minder regeldruk oplevert. De code zou voor consumenten ook beter bescherming bieden tegen “problematische telecomschulden”, aldus KPN, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Ziggo in een gezamenlijke reactie. Ze wijzen er daarbij op dat mededingingswaakhond ACM al akkoord zou zijn met hun voorstel.

Voor DMCC komt dit allemaal niet als een verrassing. Zo schreef Patrick Jordens al eerder een column over de kwestie waarin hij aangaf dat de liberalisering van markten niet bepaald verloopt zoals de overheid het zich had voorgesteld bijna twintig jaar geleden. In de telecommarkt en de energiemarkt wordt inmiddels stevig geconcurreerd dat wel. Je kunt je alleen afvragen of de consument er echt bij gebaat is. Lees hier zijn volledige verhaal. 

Bron: Automatiseringsgids.nl