Ga naar de inhoud
8 juli 2024 • Nieuws

Vinted krijgt 2,3 miljoen euro boete voor overtreden AVG-privacywet

Vinted heeft een boete van bijna 2,3 miljoen euro gekregen van de Litouwse privacytoezichthouder SDPI. Het kledingplatform zou de Europese AVG-privacywet hebben overtreden, onder meer doordat het bedrijf onwettig reageert op verzoeken van gebruikers die hun persoonsgegevens willen laten verwijderen.
import450-boetes

Vinted heeft verschillende aspecten van de AVG-wet overtreden, concludeert de SDPI. De toezichthouder begon een onderzoek naar het kledingplatform na privacyklachten uit verschillende EU-landen, waaronder Nederland. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat het ‘regelmatig’ klachten ontvangt over het platform. De SDPI ontving ook klachten uit Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje. Omdat het hoofdkantoor van Vinted in Litouwen staat, is de toezichthouder van dat land verantwoordelijk voor het onderzoek.

Volgens de Litouwse privacytoezichthouder houdt Vinted zich onder meer onvoldoende aan het recht van gebruikers om vergeten te worden. Het bedrijf vraagt gebruikers namelijk om specifieke redenen als ze een verzoek voor het verwijderen van hun persoonsgegevens indienen. Als ze dat niet geven, wordt hun verzoek afgewezen. Vinted zou tegelijk geen duidelijke reden geven voor het afwijzen van verwijderverzoeken, zegt de SDPI.

Daarnaast doet het bedrijf aan ‘shadowbanning’. Daarbij wordt een gebruiker uitgesloten van het platform, zonder dat diegene dat zelf weet. Dat gebeurt als diegene de gedragsregels van Vinted heeft overtreden. Gebruikers met een shadowban kunnen dan bijvoorbeeld nog wel artikelen te koop aanbieden, maar andere gebruikers krijgen die advertenties niet te zien. De manier waarop dergelijke shadowbans worden toegepast, is volgens de SDPI onwettig. Dergelijke gebruikers kunnen bijvoorbeeld niet langer gebruikmaken van hun privacyrechten.

Tot slot is het bedrijf niet transparant genoeg over welke persoonsgegevens Vinted precies verwerkt, en voor welke doeleinden dit gebeurt, aldus de SDPI. Daarmee zou het bedrijf ook het recht van inzage hebben geschonden. Volgens de privacytoezichthouder heeft het bedrijf tot nu toe niet aangetoond dat er stappen worden genomen om deze problemen op te lossen. De SDPI heeft daarom besloten het kledingplatform een boete van 2,385 miljoen euro op te leggen.

Vinted laat in een reactie aan het Litouwse nieuwsmedium Verslo žinios weten dat het bedrijf ; geen enkele juridische basis’ ziet voor deze boete. “We nemen de AVG en privacy zeer serieus en investeren hevig om in overeenstemming te zijn met de wetgeving.” Vinted zegt in beroep te zullen gaan tegen het besluit.

Bron: nu.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.