Ga naar de inhoud
28 oktober 2019 • Nieuws

Website vermogensbeheerder Nobel lek

De website van de Nederlandse vermogensbeheerder Nobel is niet goed beveiligd. Op de site was onder meer een persoonlijke brief aan een klant te zien, schrijft Trouw. Ook zou het bedrijf werken met verouderde software. Nobel heeft de tekortkomingen gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Financiële Markten.

man in white t-shirt covering his face with hands

Nobel Vermogensbeheer bedient klanten die meer dan 100.000 euro beleggen. In totaal beheert Nobel 260 miljoen euro. Twee jaar geleden werd het bedrijf nog genomineerd als beste vermogensbeheerder van Nederland.

Op de site van Nobel stond een persoonlijke brief gericht aan een winkelier die zijn zaak heeft gesloten en zich voorbereidde op zijn pensioen. In die brief werd geschreven over de vermogenspositie van het bedrijf en werden allerlei bedragen genoemd over onder meer de hypotheek van de winkelier en van een van zijn kinderen. Tot gisteren stond de brief in een voor het publiek toegankelijke map die via Google te vinden is.

Ook stond er per ongeluk een handleiding online. Daarin beschrijft Nobel de IT-procedures en de gebruikte computersystemen. Die handleiding was voor intern gebruik. Nobel maakt bovendien gebruik van verouderde software. De ontwikkelaars daarvan ontraden al twee jaar om die nog te gebruiken.

Gevaar

Dit soort gevoelige informatie is zeer nuttig voor cybercriminelen, die uit zijn op geld en informatie. “Het gaat om informatie over mensen met relatief veel vermogen. Het is voor criminelen heel interessant om te weten waar je moet zijn en wie je moet oplichten om een kans op succes te halen”, zegt NOS-techredacteur Joost Schellevis.

Lees verder op NOS.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.