DPC is de belangrijkste privacyautoriteit die toezicht houdt op Facebook en veel andere Amerikaanse techreuzen die hun Europese basis in Ierland hebben, zoals Apple en Google. Volgens de toezichthouder voldeed WhatsApp in 2018 niet aan de Europese regels over transparantie bieden.

Welke overtredingen WhatsApp precies heeft gemaakt, is onduidelijk. De chatdienst zou in ieder geval onvoldoende informatie aan zijn gebruikers hebben gegeven over hoe het met data omgaat. Ook werd niet goed toegelicht hoe data tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook werden gedeeld, evenals met andere bedrijven die onder Facebook vallen.

WhatsApp heeft in een eerste reactie aangegeven dat het de hoogte van de boete “volstrekt buiten proporties” vindt. De chatdienst laat weten in beroep te gaan tegen de straf.

De Ierse toezichthouder wilde aanvankelijk een lagere boete opleggen. Dat zagen andere Europese waakhonden echter niet zitten. WhatsApp had in november vorig jaar al aangekondigd 77,5 miljoen euro opzij te zetten voor het betalen van eventuele boetes, nadat de Ierse waakhond een mogelijke boete aankondigde.

Lees meer op nu.nl