WhatsApp heeft geen Europese vestiging, moederbedrijf Facebook wel: zij hebben zelfs een Nederlands kantoor. Als WhatsApp geen Nederlandse vertegenwoordiger aanwijst, volgt er een dwangsom van 10.000 euro per dag die oploopt tot maximaal een miljoen euro, oordeelt de bestuursrechter vandaag. 

Op de vingers getikt

WhatsApp was in 2013 door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de vingers getikt omdat de chat-app de gehele contactenlijst van gebruikers opsloeg, zo ook voor niet-gebruikers. Daarmee overtrad WhatsApp de Nederlandse privacywet. Een jaar later legde de privacywaakhond WhatsApp een dwangsom op, waarna WhatsApp bezwaar aantekende.

Eind 2015 concludeerde de AP dat WhatsApp aanpassingen had doorgevoerd waarmee de privacy van niet-gebruikers voldoende werd beschermd. Maar WhatsApp wilde toentertijd geen Nederlandse vertegenwoordiger aanstellen, omdat het bedrijf geen Nederlands personeel heeft en enkel gebruikmaakt van Amerikaanse servers.

Vertegenwoordiger

Daar is de Haagse rechtbank het niet mee eens: de bestuursrechter oordeelt dat ‘WhatsApp de gegevens van haar Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, waarbij niet kan worden gezegd dat sprake is van enkel doorvoer van gegevens’.

Bron: RTLZ.nl