Ga naar de inhoud
1 augustus 2019 • Nieuws

Wifi-tracking: technisch kan er meer dan juridisch mag

Er komt steeds meer netwerkapparatuur op de markt waarin technologie is ingebouwd waarmee mensen via de wifi op hun telefoon kunnen worden gevolgd, zogeheten wifi-tracking. Maar of het wel of niet mag, is een enorm grijs gebied, zegt advocaat Martijn Poulus van advocatenkantoor Ploum. Hij adviseert bedrijven over de inzet van wifi-tracking.

import28-2016-06-16_21-27-53_website_2

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is er vrij duidelijk over of wifi-tracking mag; in de ogen van de toezichthouder is het volgen van burgers door middel van de wifi op hun telefoon bijna nooit toegestaan. Omdat bij wifi-tracking per definitie persoonsgegevens worden verwerkt, waarvoor de regelgeving is vastgelegd in de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG), houdt de AP toezicht op het gebruik van deze technologie.

De AVG schrijft voor dat voor elke verwerking van persoonsgegevens een wettelijke grondslag moet bestaan. Een van de mogelijke verwerkingsgrondslagen is toestemming van de betrokkene. Het verkrijgen van toestemming is bij wifi-tracking lastig. Natuurlijk zijn er technisch wel mogelijkheden om toestemming te verkrijgen voor wifi-tracking. Bijvoorbeeld door gebruikers, voordat ze gebruik maken van een wifi-netwerk, te laten toestemmen en ook alleen die gebruikers te tracken.

Lees verder op AGconnect.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.