Ga naar de inhoud
4 maart 2019 • Nieuws

Wifitrackingbureaus komen met landelijk volg-me-nietregister

Bureaus die passanten in winkelgebieden tellen aan de hand van wifi, komen voor de zomer met een gezamenlijk, landelijk register waarmee burgers zich voor die telling kunnen uitschrijven. Dat zegt Wim van Slooten, directeur van de brancheverenging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics (MOA), tegen NU.nl.

import28-2016-06-16_21-27-53_website_2

Het ‘wifi-me-nietregister’ wordt als onderdeel van een zelfopgelegde gedragscode door MOA beschikbaar gesteld aan al zijn leden die aan wifitracking, door hen omschreven als “passanten tellen via wifi”, doen.

Door zich eenmalig in te schrijven voor dat register worden burgers in het hele land niet meer gevolgd door wifitrackingsystemen van MOA-leden.

Via wifitracking wordt in kaart gebracht hoeveel mensen wanneer op welke plekken in bijvoorbeeld een winkelstraat komen en hoelang zijn daar bleven. Die informatie kan interessant zijn voor gemeentes, overheden en bedrijven.

Verzamelen persoonsgegevens zonder toestemming

Om er onder meer voor te zorgen dat het telsysteem passanten niet dubbel telt, krijgen voorbijgangers een nummer toegewezen op basis van het MAC-adres van hun telefoon. Dat is een uniek identificatienummer waarmee apparaten zich herkenbaar maken voor een wifinetwerk.

Die nummers krijgen van de trackingbureaus een pseudoniem en worden vervolgens geanonimiseerd. Zo zijn de nummers volgens de bedrijven niet te herleiden naar individuele gebruikers en weten de telbureaus toch dat hun gegevens nauwkeurig zijn.

Lees verder op NU.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.