Aan de basis van de verwarring ligt de nieuwe Timeline-functie die Microsoft eerder dit jaar in Windows 10 introduceerde met de April 2018 Update. Daarmee kan je gemakkelijker terugspringen naar werk waar je eerder mee bezig was, zelfs op een ander toestel dat met hetzelfde Microsoft-account is verbonden.

Dat laatste vereist dat je informatie naar de servers van Microsoft wordt gestuurd. De controle over het al dan niet delen van je gebruikersdata voor Timeline, vind je onder het submenu ‘Activiteitsgeschiedenis’ in de Windows 10-instellingen. In het Engels heet dit submenu ‘Activity History’, een belangrijk detail voor het vervolg van het verhaal.

Verwarring

Op Reddit ontstond namelijk ergernis en bezorgdheid bij Windows 10-gebruikers, nadat bleek dat hun recent geopende websites en apps nog steeds in het ‘Activiteitenoverzicht’ van Microsofts online Privacydashboard verschenen. Zelfs al hadden ze het delen van de activiteitsgeschiedenis in Windows 10 uitgeschakeld.

In het Engels heet dit overzicht in het privacydashboard opnieuw ‘Activity History’, waardoor het aannemelijk is om ervan uit te gaan dat het twee keer om dezelfde functie gaat. In praktijk is de activiteitsgeschiedenis van Timeline evenwel maar een subset van de data die in het activiteitenoverzicht verschijnt. Dat werd ondertussen ook door Microsoft bevestigd.

Ook de diagnostische gegevens die Microsoft op je Windows 10-systeem verzameld, komen in het activiteitenoverzicht terecht. Wanneer je ervoor kiest om ‘volledige’ diagnostische gegevens te delen, hoort daar ook informatie bij over de apps en websites die je gebruikt. Dit is de standaardconfiguratie bij de installatie van Windows 10 en meer dan 70 procent van de gebruikers deelt deze gegevens dan ook met Microsoft.

Lees verder op Techzine.be