Ga naar de inhoud
9 september 2019 • Nieuws

YouTube betaalt 170 miljoen dollar boete voor verzamelen data van kinderen

YouTube en moederbedrijf Google moeten een recordboete van 170 miljoen dollar (ruim 153 miljoen euro) betalen als onderdeel van een schikking met de Amerikaanse handelswaakhond FTC. De videowebsite werd aangeklaagd vanwege het verzamelen van persoonlijke data van kinderen.

import201-Kinderen20

YouTube zou de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) hebben overtreden, een Amerikaanse wet die reguleert welke persoonlijke data van kinderen van onder de dertien jaar verzameld mogen worden. De wet schrijft voor dat toestemming van een ouder of voogd vereist is voordat dergelijke data verzameld mogen worden. Desondanks plaatste YouTube cookies die het onlinegedrag van de gebruiker, in dit geval kinderen, volgen.

De FTC zegt dat YouTube zijn populariteit onder kinderen kenbaar maakte aan bedrijven. YouTube ontkent echter dat volgens de wet delen van het platform gericht zijn op kinderen. YouTube zegt dat de videosite is gericht op volwassenen: het bedrijf heeft een aparte op kinderen gerichte app.

Op YouTube kunnen Google-gebruikers en bedrijven een kanaal aanmaken waarop ze video’s plaatsen. De klacht stelde dat YouTube ervan op de hoogte was dat er verschillende kanalen bestaan die specifiek gericht zijn op kinderen. Toch toonde YouTube gerichte advertenties bij video’s voor kinderen. Daarmee zou het bedrijf volgens de aanklacht miljoenen dollars hebben verdiend.

YouTube past advertentiebeleid aan

Als onderdeel van de schikking moet YouTube een systeem opzetten waarin de beheerders van kanalen aangeven dat het om content gericht op kinderen gaat, zodat YouTube vervolgens in lijn met de COPPA kan handelen. Daarnaast moet YouTube gebruikers op de hoogte stellen over dataverzameling en toestemming van een ouder of voogd vragen voordat persoonlijke gegevens van kinderen verzameld mogen worden.

Lees verder op NU.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.