Het kabinet wil wettelijk optreden tegen zogeheten ‘slamming’, waarbij zakelijke klanten ongewild wisselen van telecomaanbieder. Straks is een overstap alleen geldig als de zakelijke klant daadwerkelijk een handtekening heeft gezet.
Zakelijke klant beschermd tegen ongewild telecomcontract

Slamming in de telecommarkt is een hardnekkig probleem, zo blijkt uit eerder onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt. Klanten denken dat ze in zee gaan met een aanbieding van hun eigen aanbieder, maar blijken ineens vast te zitten aan een contract bij een andere maatschappij. Of ze denken dat ze aan de telefoon alleen ‘ja’ hebben gezegd tegen het opsturen van extra informatie. Maar in plaats daarvan zijn ze ongewild overgestapt.
Klant moet schriftelijk instemmen met contract
De overheid heeft eerst gekeken of de sector het probleem via zelfregulering zou kunnen tackelen. Maar dat zette te weinig zoden aan de dijk, heeft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken besloten. Daarom neemt ze nu zelf wettelijke maatregelen. In de Telecommunicatiewet komt straks te staan dat aanbieders ervoor moeten zorgen dat een overstap niet plaatsvindt zonder dat de klant daar expliciet mee heeft ingestemd.
Een overeenkomst (e-learning) is dus alleen geldig als de zakelijke klant die heeft ondertekend of per e-mail heeft ingestemd met het aanbod. Een mondelinge afspraak aan de telefoon is dus nietig, aldus de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel.
De verplichte schriftelijke instemming moet vooral slamming de kop indrukken, maar geldt net zo goed voor andere vormen van ongewild overstappen. Bijvoorbeeld door ‘misleidende schriftelijke acquisitie’ of verkoop aan de deur.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.