Terrorisme

De documenten, die zijn voorzien van meerdere geheimhoudingskenmerken, bevatten analyses van terroristische groepen en honderden namen en telefoonnummers van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht. Het betreft voornamelijk documenten uit de periode 2006 tot 2008, waaronder analyses van de Hofstadgroep, de bomaanslagen in Madrid en verijdelde aanslagen op vliegtuigen met vloeibare explosieven. Maar er worden ook tal van terrorisme-onderzoeken genoemd die nooit in de openbaarheid zijn gekomen, aldus Zembla.

Europol heeft naar aanleiding van dit lek onderzoek gedaan in acht Europese lidstaten naar de mogelijke gevolgen. De opsporingsorganisatie stelt dat het datalek geen gevolgen heeft voor lopende terrorisme-onderzoeken, maar kan niet uitsluiten dat behalve Zembla ook anderen toegang tot de netwerkschijf hebben gehad. Om geen terrorisme-onderzoeken in gevaar te brengen, zal het onderzoeksprogramma de stukken niet integraal openbaar maken en geen namen van verdachten noemen.

Lenovo, mede-eigenaar van het merk Iomega (Dell EMC is de andere), zegt in een reactie dat het beveiligen van de netwerkschijven een eigen verantwoordelijkheid van gebruikers is. De Iomega-netwerkschijven zijn tussen 2009 en 2015 geproduceerd. Alleen in het laatste jaar dat de apparaten werden gemaakt, was het instellen van een wachtwoord verplicht.

KRO Reporter

Europol leert kennelijk overigens niet van gemaakte fouten: in 2012 onthulde KRO-televisieprogramma Reporter reeds een lek bij de dienst. Toen bleek dat een ict’er van dienstverlener Orange Business Services per ongeluk meerdere vertrouwelijke documenten van de Europese politieorganisatie Europol via internet had gelekt. Hij had de informatie op een network attached storage (nas)-schijf van – jawel – Iomega opgeslagen die hij privé gebruikte. In de uitzending liet de KRO zien dat op Iomega-schijven het wachtwoord standaard staat uitgeschakeld en als dit niet wordt aangezet, een schijf via internet benaderbaar is.

Een woordvoerster van Europol bevestigt dat het gaat om twee verschillende datalekken. De Europese politie-organisatie heeft de laatste tijd wel extra geïnvesteerd in ict-beveiliging en de bestrijding van cybercrime, onder andere via het aantrekken van McAfee en Motiv als ict-partners op dit vlak.

Bekijk hier de uitzending van Zembla

Bron: Computable.nl