Ga naar de inhoud
30 januari 2019 • Nieuws

Zorgen om privacy, maar Nederlanders zijn niet zuinig met delen persoonsgegevens

Hoewel Nederlanders vaak niet door hebben hoe vaak zij hun persoonlijke gegevens delen, maakt de meerderheid zich wel zorgen over de bescherming van hun privacy. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AVG).

import618-shutterstock_127355534_website

94 procent maakt zich zorgen

De autoriteit laat het onderzoek uitvoeren ter gelegenheid van de Europese Dag van de Privacy op 28 januari 2018. Het doel van de dag is om Europeanen beter te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonlijke gegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Uit het onderzoek van de AVG komt naar voren dat 94 procent van de respondenten zich zorgen maakt om de bescherming van hun privacy. Met name de gevolgen van online-zoekopdrachten of mogelijk misbruik van een kopie van het identiteitsbewijs baart hen zorgen. Ook de ingebouwde locatievoorziening van smart phones en berichten op sociale media baren veel mensen zorgen. In het verleden zijn immers al eens facebookaccounts gelekt naar het consultancy bureau Cambridge Analytica die deze heeft ingezet om de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Persoonsgegevens gedeeld op straat

Hoewel veel mensen bang zijn dat hun persoonlijke gegevens op een of andere manier misbruikt worden door derden, wijst een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Rotterdam, Leiden en Delft uit dat Nederlanders hun gegevens vaak achteloos delen. Ironisch, maar waar. De afgelopen maanden kunnen alle Nederlanders via de spelomgeving Jouw buurt, jouw data, meedoen aan het onderzoek. Deelnemers moeten een route door de stad afleggen en komen onderweg punten tegen waar de overheid of bedrijven om persoonsgegevens vragen. Zo moet er bijvoorbeeld op een gegeven moment iets in de prullenbak worden gegooid, maar deze gaat alleen open als er een bankpas voor een sensor gehouden wordt. Dit lijkt een onschuldige situatie, maar de prullenbak verzamelt zo wel bankgegevens. Waar deze gegevens vervolgens terecht komen, is vaak niet duidelijk. daarnaast moeten spelers ook allerlei objecten benoemen waarmee zij in de gaten worden gehouden als zij op straat lopen. Veel mensen herkennen lang niet alle objecten, want het gaat veel verder dan een aantal beveiligingscamera’s. Ook bodycams van agenten, incheckpalen van het openbaar vervoer en zendmasten leggen vast wie waar is en op welk moment. De spelomgeving van Jouw buurt, Jouw data is nog steeds beschikbaar. Op deze manier kunt u uw kennis over het delen van persoonlijke gegevens op straat testen en vergroten.

Lees verder op maxvandaag.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.